Pubafton på Milis

Den sista måndagen i varje månad genomförs en pubafton för sällskapets medlemmar och deras gäster. Kvällen har alltid ett säkerhetspolitiskt tema, samtida eller historiskt, och innehåller en enklare middag med föredrag och diskussionsstund. Nedan följer de kommande föredragshållarna och ett formulär för att anmäla ditt deltagande.

Anmälan är bindande och görs längst ner på denna sida. Det går även att anmäla sig via mejl osa@militarsallskapet.se eller på anslagstavlan på Milis. Det kan maximalt beredas plats för 65 deltagare per kväll.


Kl 17.00 Stora Baren öppnas
Kl 18.00 Servering av öl/vin och smörgås (pris 195 kr).
Kl 18.30 - 19.15 Föredrag
Kl 19.15 - 19.45 Frågor och diskussion
Kl 21.00 Militärsällskapet stängerPer Iko

29 januari 2018 - Per Iko | En okänd transitering i oktober 1940

Under Per Ikos tid som chef för Militärhistoriska avdelningen vid Försvarshögskolan hade han möjlighet att forska om olika händelser i Sverige under det andra världskriget. Ett omdebatterat ämne är midsommarkrisen 1941, orsakad av Tysklands begäran att få transitera en division från Norge till Finland genom Sverige.
Något som är betydligt mindre känt är att en liknande transitering, dock i mindre skala, ägde rum ungefär åtta månader tidigare. I början av oktober 1940 ankom ett fartyg till Luleå. Där avlastades en lätt utrustad bataljon om knappt 1 000 man och transporterades i totalt fyra tågsätt till Narvik över Riksgränsen. Bataljonen tillhörde Waffen-SS, var på väg till Kirkenes och utgjorde 2:a bataljonen i det blivande SS-regementet Thule.

FvChefen

26 Februari 2018 - Generalmajor Mats Helgesson | Flygvapnet i det rådande säkerhetsläget.

Vi fullföljer nu vår svit med att vapengrenscheferna får tala på Militärsällskapet. Denna gång är det flygvapenchefen som kommer att tala om flygvapnets utveckling i det rådande säkerhetsläget kring Östersjön.


nordin

26 mars 2018 - Major Per Olof Nordin | Attentatet i Bamako - EU training team in Mali.

"[...]Kulorna ven längs benen. Min obeväpnade kollega från Portugal fick en skur av kalashnikoven i ryggen när han retirerade till vänster om mig. Min andra kollega - den franska överstelöjtnanten - slet snabbt upp pistolen och träffade den första terroristen i huvudet vilket medgav några sekunders fördröjning som gjorde att några civila hann ta skydd...".

18 juni 2017 befinner sig vår medlem och livgardisten major Nordin i Mali. Det är två veckor kvar till hemrotation när terroristerna går till attack. Major Nordin kommer till Milis pubafton i mars och berättar om sina upplevelser när han under ett dygn, mer eller mindre naken, jagades av ett gäng terrorister strax utanför Bamako i somras. Genom ett under överlevde han attacken. Var mentalt beredd på en skakande berättelse...

Vera_Efron

23 april 2018 - Vera Afron | Presidentval och opposition i Ryssland

Det ryska presidentvalet 18 mars är avgjort – Putin blev föga överraskande omvald. Men en bubblande oppositionsvåg växer i Ryssland. Aprils pubafton kommer vi att få besök av Vera Efron - rysk känd författare med skandinaviska(!) rötter från Sibirien - som bl a skrivit den uppmärksammade boken I huvudet på Putin(2017)!
Vera Efron har skrivit flera böcker om utvecklingen i det postsovjetiska Ryssland, bl a Kriget i Tjetjenien (2006), Baltikum nästa? (2015)
Vera har också skrivit Karolinerna efter Poltava (2017), Nästan fri (2014), Såld (2007), Vägen Tillbaka (2018), Farväl min Kursk (2005) m fl.

appehl

28 maj 2018 - Stefan Appehl | Nyss hemkommen från IRAK

Den 15 oktober 2016 anlände två svenska officerare till det USA-ledda högkvarteret för Operation Inherent Resolve i Bagdad, Irak – En operation med syfte att militärt slå IS i Irak och Syrien. Dagen efter, den 16 oktober började Operation Eagle Strike, slaget om Mosul. Vi kom att under huvuddelen av operationen arbeta i den stab som ledde både det operativa anfallet, likväl som utbildning och utbildning av Irakiska säkerhetsförband. Det var sju intensiva månader i en amerikansk divisionsstab (101.a Luftburna divisionen), som tillslut ledde till IS sammanbrott i Irak.

Stefan har även tjänstgjort i Bosnien och Afghanistan, men den här gången berättar han om sina erfarenheter från IRAK där han hade en väldigt annorlunda uppgift… Kom på terminens sista pubafton!


Anmälan

Observera att anmälan är bindande!
(OBS! Sista dagen för anmälan är fredagen före respektive Pubafton.)

Vilken Pubafton? (obligatorisk)

Namn (obligatorisk)

Är du medlem i Militärsällskapet? (obligatorisk)

Epost (obligatorisk)

Telefon mobil (obligatorisk)

Medför du gäst? Tänk på att vid för många anmälningar kan vi tvingas lämna återbud till medföljande gäster. (obligatorisk)

Gästernas namn

Övrigt (tex matallergier)

För att bevisa att du inte är en dator så svara på frågan.